sâmbătă, 22 august 2009

Reţine numele persoanelor în 3 paşi simpli

În articolul publicat de Gary Small (click pe titlu), acesta ne prezintă cele 3 funcţii de bază ale memoriei, după cum le numeşte el. Ele sunt priveşte, reţine imaginea vizuală şi asociează. În acest fel, vei reuşi cu o mai mare uşurinţă să memorezi numele persoanele pe care le întâlneşti în orice moment.

Cercetarile au arătat că aproximativ 85% dintre oamenii de vârstă mijlocie şi cea mai mare de adulţi au dificulăţi cu privire la această situaţie, iar memorarea numelor este o adevărată provocare pentru ei.

Un motiv foarte frecvent este acela datorită căruia avem probleme amintindu-ne numele oamenilor la doar câteva secunde după ce a fost prezentaţi, este pentru că nu acordăm destulă atenţie acestui eveniment, în primul rând. Din fericire, pentru aceia dintre noi care au această problemă există o serie de tehnici ajutătoare.

Dar cum aplicăm această metodă?

"În primul rând, asiguraţi-vă că vă faceţi timp cu adevărat să vă concentreţi pe numele persoanei (priveşte). Apoi, creează o imagine vizuală (Snap) a persoanei prin asocierea de imagini vizuale cu privire la nume şi faţă. În cele din urmă, asociează numele cu faţa, imaginea vizuală-snap prin crearea de imagini suplimentare, astfel încât să poţi cu uşurinţă face preluarea acestor informaţii mai târziu."

Dacă ar fi să vă dau un exemplu mai clar acesta ar fi să asociaţi numele persoanei cu o trăsătură distinctă a acesteia la nivelul feţei, cum ar fi o domnişoară cu părul vopsit roşu şi purtat lung, cu numele ei, Alina spre exemplu. Apoi repetati de 3 ori consecutiv acest nume, în mintea dumneavoastră, uitându-vă în continuare la acea persoană. Dar fiţi totuşi discreţi.

O altă metodă propusă tot de autorul temei pe care o dezbat, este să asociezi numele persoanei cu obiecte, evenimente, sau personalităţi, astfel încât să poţi face o rechemare rapidă a numelui său printr-o asociere simplă.

Dr. Gary Small este co-autor alături de Gigi Vorgan al materialelor "iBrain: Surviving the Technological Alteration of the Modern Mind" şi autor al cărţii "The Memory Bible." Pentru mai multe informaţii vizitaţi DrGarySmall.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu