În ultima perioadă am citit mai multe articole ale unor jurnalişti ce citează economişti care aprobă ideea că recesiunea este un mecanism economic de autoreglare perfect natural.
Dacă mergem pe analiza economiei USA, am observat ca într-adevar există o ciclicitate între progres sau boom economic şi stagnare, ba chiar recesiune. Astfel, în Statele Unite ale Americii, o recesiune economică intervine, în medie, la o perioada de 10 ani şi poate dura între 6 luni şi 2 ani. Trebuie sa menţionez că o perioada de declin economic, ca să fie considerată recesiune trebuie să fie de minim 6 luni activă, altfel nu este nimic altceva decât o obişnuită contracţie periodică a pieţelor economice. De altfel, National Bureau of Economic Research (NBER), un organism independent, nonprofit, nonpartizan care doreşte înca din 1920, anul în care s-a înfiinţat, să promoveze materiale şi tehnici de înţelegere a mecanismelor economice şi este acel organism recunoscut internaţional care, prin metode complexe, stabilişte atunci când este cazul unei recesiuni, sau mai rău, a unei crize economice. Mai trebuie să specific că o criză economică, apare atunci când o recesiune economică, se întinde pe o perioadă mai mare de timp şi are efecte mai drastice decât de obicei.
Dar să nu vă gândiţi că recesiunea apare spontan, fără a da niciun semnal. De obicei aceste semnale sunt greu de interpretat tocmai datorită volatilităţii mari al sistemului economic, având nenumarate perioade de contracţie şi relaxare, de obicei pentru 1-2 luni. De aceea până când aceste contracţii nu depasesc o perioadă 6 luni, nu putem vorbi de o recesiune economică, iar NBER este organismul, după cum am mai spus, care urmăreşte îndeaproape aceste semnale ale evoluţiei pieţei economice.
Una din cauzele cele mai simple ale apariţiei a unei recesiuni este suprasaturarea pieţei de consum cu produse, astfel încât producţia să depăşească efectiv cererea şi chiar capacitatea de consum a unei naţiuni. Acest lucru s-a întâmplat şi în SUA în perioada martie-octombrie 2001 când s-a declarat recesiune economică. Antepenultima astfel de perioadă a fost în 1991 tot în SUA, pentru că SUA este exemplul pe care l-am luat azi spre analiză.
Însă un alt mecanism cauză-efect care poate declanşa o recesiune, sunt şi calamităţile naturale, dar şi evenimentele social-politice, precum atentatele de la 9/11.
Ce s-a întamplat atunci defapt, a fost o reacţie normală a populaţiei la un asemenea eveniment. Aceasta şi-a pierdut încrederea în companiile aeriene, datorită lipsei de securitate sau insuficienţei acesteia din aeroporturi. Companiile prestatoare de servicii aeriene din SUA au trebuit să ia măsuri drastice pentru a supravieţui acestui şoc; au scăzut salariile, au redus numărul de angajaţi, au redus preţul serviciilor, au încercat să-şi recladească imaginea de brand şi au fost nevoite să reducă numărul de curse, pentru că existau situaţii când nici măcar 20% din numărul de locuri din avion nu erau ocupate. Dar ele nu au fost singurele care au avut de suferit, ci şi turismul cu agenţiile de turism care au rămas şi ele fără clienţi şi au trebuit să găsească o cale să treacă de acea perioadă.
Trebuie să înveţi că nu e nimic de speriat, nici într-o perioadă de recesiune sau criză economică, atâta timp cât eşti cumpătat şi mai ales o persoană informată.
Aşa cum ne-a arătat istoria deja, recesiunea este un efect natural, cu ciclicitate, care, după cum a fost şi în modelele anterioare, va ajunge la un sfârşit şi de data aceasta şi din nou va urma un deceniu de înflorire economico-socială. Perfect natural.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu