sâmbătă, 22 august 2009

25 de naţiuni aplică politica de control şi cenzurare

Recent am descoperit următorul articol pe internet, care nu numai că mi se pare uluitor datorită conţinutului informaţional furnizat dar şi pentru că este printre primele de acest gen care relatează cu adevărat ce se întamplă în aproape 10,2% din harta locuitorilor Pământului, referitor la privarea dreptului fundamental la libera exprimare.

Îmi cer scuze, înca de la început, pentru traducerea şi adaptarea pe alocuri deficitară al acestui material. Articolul original îl gasiţi dând click aici, acesta este scris în spaniolă, iar harta cu ţările care aplică cenzurarea materialelor publicate pe internet o puteţi vizualiza dând click aici.


"Irrepressible.info o fereastră împotriva cenzurii pe Internet.


Amnesty International cere, prin colaborare, tuturor utilizatorilor de Internet să dea voce celor care au fost închişi pentru că au vorbit liber.


Irrepressible.info este o modalitate de a da voce celor care suferă de cenzură în ţara lor, aceasta este o modalitate de a transfera din computerul dumneavoastra pe web hosting conţinutul în cazul în care acesta este interzis de regimurile autoritare. Amnesty International a sarbatorit ieri prima aniversare a acestui proiect, care îşi propune să atragă atenţia asupra cenzurii pe Internet, care predomină în mare parte din lume.


"Republica chineză are un model unic de control al internetului, care permite o creştere economică, dar nu şi libera exprimare sau a vieţii private, serviciu care este din ce în ce mai popular de abia cu cinci ani în urmă, dar deja zeci de guverne cer blocarea de 'site-uri" şi de a opri bloggerii ", a spus Tim Hancock, director de campanie al Amnesty International din Marea Britanie şi unul dintre iniţiatorii Irreprensible.info


Potrivit Hancock, "tot mai multe şi mai multe guverne sunt în curs de dezvoltare a instrumentelor de control al utilizării pc-urilor. Cele mai mari companii de furnizare al serviciului de internet, în încercarea de a-şi extinde piaţa, sunt comandate de represivele guverne. Cisco, Google , Microsoft şi Yahoo! colaborează cu guvernul chinez în tentativa de convigere a aplicării dreptului de liberă exprimare, dar acest stat, aplică furnizarea de software pentru filtrarea de informaţii sau, care cu ajutorul ONG-urilor, care dezvaluie informaţii personale în scopul de ai aresta pe cei care acuză comunismul ţărilor cu legile restrictive suprimă libera exprimare.


Acesta nu este singurul caz. Cel mai recent raport de iniţiativă Open Net a numarat cel puţin 25 de ţări care menţin un tip de filtru al informaţiilor de pe Web: Azerbaidjan, Bahrain, Brummer, Etiopia, India, Iran, Marrucos, Arabia Saudita, Coreea de Sud. De exemplu, website-ul BBC este inaccesibil din Myanmar (Birmania), Iran are blocat Google sau YouTube în Republica Islamica şi Arabia Saudită.


"Ei nu doresc sa citiţi acest acticol."


Represiunea, cu toate acestea, merge mai departe. Închiderea de site-uri web şi internet cafeuri pe motive politice, ameninţări, închisoare. Kareem Abdul Nabeel Suleiman este un bloger egiptean de 22 ani, care în februarie, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru dispreţ faţă de religie şi pentru "bârfirea" preşedintele Egiptului. Potrivit Amnesty International.


Dar lupta împotriva cenzurării acestui tip de conţinut web nu este pierdută. Amnesty International a lansat anul trecut, în colaborare cu The Observer, proiectul Irrepressible.info. Un site web, care nu numai că colectează ştiri despre cazurile de cenzură, dar dispune de o bază de date cu informaţii interzise în unele ţări, precum şi de un sistem de a converti site-ul dumneavoastră la un gateway de la acest conţinut.


Cu un simplu "script" (un mic program) o pagină sau un blog se poate transforma într-un link care să facă înconjurul lumii şi care poate să oprească politica "Cineva nu vrea sa-l citiţi.""

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu