Citesc şi totuşi nu văd logica de ce această miopie a sistemului economic românesc tinde să se înrăutăţească continuu. Din articolul de pe money.ro (click pe titlu) înţelegem că statul face un nou împrumut de la băncile comerciale pentru acoperirea deficitului bugetar, cu precadere a cheltuielilor cu investiţii.
Îmi este greu să cred că aceşti bani vor fi folosiţi doar în acest scop şi că odată ajunşi pe mâna statului, nu vor fi redirecţionaţi în cota parte către majorările salariale şi alte tipuri de cheltuieli cu personalul bugetar, lucru care ar înrăutăţii şi mai mult situaţia actuală.
Însa hiba cea mai mare este defapt că disponibilul de lichidităţi ale băncilor comerciale împrumutante, este defapt eliberat din rezerva minimă obligatorie, aproximativ 1,3 mld. euro, bani care în principiu ar fi trebuit să reintre în circuitul economic prin împrumuturi către populaţie. Cel puţin acesta este unul dintre scopurile BNR-ului, de a revitaliza sistemul bancar, de creditare a IMM-urilor, motorul oricărei economii funcţionale viabile.
Normal, băncilor le convine mai mult acestă variantă de împrumut, pentru siguranţa rambursării pe care o oferă.
Oare scăderea nivelului revervei minime obligatorii a fost un prim pas dictat pentru acest împrumut sau chiar s-a urmărit bunăstarea agentului economic autohton?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu